ID

Valabil la data 26/05/2019

1 EUR = 4.7612 RON

1 USD = 4.256 RON

Evenimente

Ce se va întâmpla in 2014 cu preţurile apartamentelor din Constanţa - 24/01/2014

Constănţenilor care vor să-şi cumpere un apartament, 2014 nu le rezervă, din fericire pentru ei, surprize neplăcute (altele decât cele existente deja, în ceea ce priveşte creditarea). Tendinţa de scădere a preţurilor înregistrată în ultimii ani va continua şi în 2014, chiar dacă nu vom putea vorbi despre procente semnificative. „Scăderile au fost line în 2013 şi la fel de line vor fi şi în 2014, în sensul că preţul unui apartament poate să varieze de acum, de la început de an, şi până la sfârşitul anului, cu maximum 10%. Nu vor fi scăderi bruşte, ci scăderi line, şi asta deoarece clienţii de la «Prima Casă» se împuţinează pe zi ce trece, iar clienţii ceilalţi, care accesează cu banii cash, fac parte dintr-un alt segment, cel mai de lux, care oricum a stagnat mai puţin”, spune Marius Coman, directorul All Imobiliare Constanţa.
Piaţa imobiliară îşi revine
Piaţa imobiliară se va mişca ceva mai bine în 2014, sau cel puţin aşa spun, şi speră, agenţii imobiliari de la malul mării. De altfel, nu doar ei par mai optimişti, ci şi oameni care cel puţin teoretic ar trebui mult mai bine să ştie care sunt tendinţele. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că ar face investiţii şi în domeniul imobiliar, şi asta pentru că el crede că acesta îşi va reveni.
Aşadar, agenţiile imobiliare constănţene ar trebui să raporteze, la sfârşit de an, profituri ceva mai consistente. Totul ţine însă şi de felul în care fiecare va şti să îşi conducă afacerea. „Cred că sunt premizele unei reveniri a pieţei imobiliare. La noi totul se raportează şi se învârte în jurul volumului de clienţi care ni se adresează, iar numărul celor care ni se adresează a crescut. Acum să sperăm că din toţi clienţii care ni se adresează, un procent redus se transformă într-un client adevărat, care face o tranzacţie. Dacă vrei să creşti numărul tranzacţiilor, sau a contractelor pe care le faci, ar trebui să creşti acest număr de clienţi. Ţine însă de strategia fiecărei agenţii. Sunt în continuare doar câteva agenţii solide, care au un business sănătos pe piaţa constănţeană şi acestea vor rămâne în picioare, îşi vor păstra clienţii şi vor capta clienţi noi”, mai spune Marius Coman.

Ieftiniri de doar câteva procente
În 2013, preţurile apartamentelor din Constanţa nu au scăzut chiar mult. Potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro, apartamentele s-au ieftinit anul trecut cu o medie de doar 2%, de la 856 la 839 de euro pe metru pătrat. Cel mai mare recul a fost înregistrat de locuinţele vechi; acestea costă azi, în medie, 832 de euro pe metru pătrat, cu 2,6% mai puţin faţă de valoarea din urmă cu 12 luni (de 854 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, marja de ieftinire a unităţilor locative nou-construite a fost una neglijabilă; acestea s-au depreciat cu 0,3%, de la 864 la 861 de euro pe metru pătrat.
 
Articol preluat din Cuget Liber, 18.01.2014, Anca PAPAN

Imagini

Ce se va întâmpla in 2014 cu preţurile apartamentelor din Constanţa - Imaginea 1